Jeśli martwisz się o warunki zimowania rzepaku, już teraz możesz je poprawić przez odpowiednie przygotowanie gleby do siewu, określenie terminu i właściwej normy regulująca obsadę roślin na m2 oraz zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe, głównie azot (więcej czytaj w artykule Tajniki budowania plonu rzepaku).
Zimotrwałość rzepaku poprawia również jesienne stosowanie regulatorów wzrostu w fazie 4-6 liści. Dodatkowo substancje te chronią przed porażeniem takimi chorobami jak sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych czy szara pleśń. Największe szanse na dobre przezimowanie mają rzepaki, które przed zimą weszły w fazę 10-12 liści i wytworzyły szyjkę korzeniową o grubości 12-15 mm.
Tolerancja rzepaku na mróz zależy w dużej mierze od odmiany, ale zasadniczo krytyczne temperatury dla rzepaku to:
- dla rozety: do -25 st. C
- dla stożka wzrostu korzenia: do -6 st. C
- dla pąków: do -8 st. C
- dla kwiatów: do 0 st. C