Ujawniamy sekret sukcesu uprawy pomidorów

Bezkonkurencyjne połączenie dwóch preparatów dolistnych będzie w tym sezonie  absolutnym hitem w uprawie warzyw i owoców. Aktywator dojrzewania i wybarwienia SUNRED® poprawia wybarwienie owoców, przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie. Doświadczenia potwierdziły, że w ten sposób wybarwione owoce zachowują swoją jakość przechowalniczą. Dzięki temu mogą przechowywać się długo bez ryzyka pogorszenia ich wartości dla klientów.

Preparat CifoBlok gwarantuje rewolucyjne działanie, gdyż powoduje aktywowanie bariery fizjologicznej rośliny chroniącej przed atakami grzybów oraz szkodników, a do tego wcześniej zastosowany stymuluje bujniejszy wzrost i kwitnienie rośliny. Ale to nie wszystko! Oba preparaty składają się w 100% ze składników naturalnych: ekstraktów roślinnych.  Przeznaczone do stosowania dolistnego preparaty doskonale się wchłaniają i ich użycie nie wiąże się z powstawaniem osadów ani pozostałości.

 

Co składa się na sukces w uprawie pomidorów?

Właściwe przygotowanie gleby o właściwej strukturze wpływa na właściwą regulację stosunków powietrzno–wodnych w glebie. Efekt: rośliny są lepiej odżywione i zaopatrzone w wodę.

Dodatkowo ujednolicenie warunków wzrostu na polu wpływa na wzrost plonu i poprawia łatwość zbioru

  • płodozmian – pozwala przez lata uzyskiwać bujne i zdrowe rośliny oraz wysokie plony dobrej jakości.
  • dbałość o kondycję roślin – ogranicza infekcje spowodowane przez patogeny. Konsument dzisiaj oczekuje ograniczenia chemicznych zabiegów ochrony roślin, plantatorzy muszą więc zadbać o minimalne stosowanie pestycydów.
  • oczekiwana jest jakość owoców wyróżniających się wysoką jakością ekstraktu i brakiem pozostałości.

Świadomość konsumentów pod kątem wysokiej jakości żywności nieustannie rośnie

Jednocześnie laboratoria badające jakość warzyw nieustannie poszerzają czułość metod badawczych. Wszystko to stawia nowe wymagania przed producentami owoców i warzyw. Kluczem do sukcesu jest produkcja na polu zdrowych warzyw.

Bardzo ważne są mikroskładniki, które pełnią kluczową rolę w tworzeniu odporności roślin na patogeny, jednocześnie wpływając na intensywność fotosyntezy i gospodarkę azotem. Dla nikogo nie jest już tajemnicą, że wykorzystanie mikroskładników przez rośliny przy nawożeniu doglebowym  wynosi maksymalnie kilka procent (!!!) dlatego od dawna stosuje się dokarmianie dolistne. Jednocześnie wchłanianie przez liść jest bardziej skuteczne jeśli stosowany produkt zawiera schelatowane składniki odżywcze.

Dokarmianie dolistne pozwala znacząco wpłynąć na jakość plonu pomidora ponieważ w niektórych fazach rozwojowych roślin składniki pokarmowe pobierane są szczególnie intensywnie i na skutek różnych warunków system korzeniowy nie zawsze może w pełni pokryć ich zapotrzebowanie.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.