Doradca: – Byliśmy jesienią w Niemczech. Widzieliśmy, że mają jednakowe, dorodne i dobrze wybarwione jabłka na drzewach. Wiesz, jak oni to robią?
Rolnik: – To nic nowego, w okresie wegetacji Niemcy w sadach na okrągło pryskają chemią, nas na to nie stać.

Fakty

Nie środki chemiczne są sekretem do uzyskania dobrze wybarwionych jabłek, ale stosowane biostymulatory zawierające naturalne aminokwasy i monosacharydy. To preparaty zawierające ekstrakty roślinne bogate w oksylipiny bezpośrednio oddziałujące na DNA roślin w procesie dojrzewania owoców.
Stymulowana jest koncentracja pigmentu biosyntetyzowanego z antocyjanów odpowiedzialnych za
wybarwienie owoców. Następuje także akumulacja cukrów przy udziale dostarczanych monosacharydów, które dostarczają węgla oraz są źródłem energii dla podstawowego metabolizmu roślin.

Jednocześnie następuje wzmocnienie ścian komórkowych, gdyż oksylipiny w procesie naturalnej syntezy indukują powstawanie lignin i innych substancji odpowiedzialnych za wzmocnienienie struktury ścian komórkowych.
Biostymulatory zwiększają równomierność dojrzewania w dorastających owocach, przyczyniają się do szybszego wytworzenia owoców o odpowiedniej jędrności, wielkości oraz – co szczególnie ważne – zwiększają zdolność owoców do dłuższego okresu przechowywania.
Metoda jest prosta: wystarczy wlać do opryskiwacza w przeliczeniu 5 l/ha popularnego w Niemczech biostymulatora SUNRED®, a uzyskamy dobrze wybarwione, jednorodne owoce, równomiernie osiągające dojrzałość do zbioru. Niemieccy sadownicy stosują w swoich sadach biostymulatory od wielu lat.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

 

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.